Een orthopedagoge is opgeleid om hulp te verlenen bij het herstellen of verbeteren van de opvoedingssituatie. Hij heeft geleerd om de ontwikkeling van kinderen en opvoedsituaties te analyseren en de opvoedingsvraag van het kind op te sporen. Wanneer ouders bij een orthopedagoog komen, betekent dit niet dat ze tekortschieten maar wel dat ze begaan zijn met hun kind en dat ze aanvoelen dat er meer nodig is. Soms heeft een kind namelijk extra ondersteuning nodig of een heel eigen opvoedingsaanpak.
In dit proces is voor mij samenwerken met ouders belangrijk en zijn we gelijkwaardige partners. Ouders brengen hun deskundigheid in over hun eigen kind, ik mijn beroepsdeskundigheid. De begeleiding is erop gericht om het aanbod terug op de vraag van het kind af te stemmen zodat jullie als gezin weer verder kunnen en jullie kind zich zo optimaal mogelijk kan verder ontwikkelen.
Verder ga ik als oplossingsgerichte psychotherapeute met mijn cliënten in dialoog op zoek naar wat hen als unieke individuen kan helpen om hun specifiek probleem op te lossen. Ik nodig hen daarbij uit om hun capaciteiten, kennis en ervaringen aan te wenden en om die hulpbronnen, sterktes en oplossingen te vinden die voor hen op dat moment werken. Het spreekt vanzelf dat de inhoud van elke therapie dan ook anders zal zijn.
"Every person's map of the world is as unique as their thumbprint. There are no two people alike. No two people who understand the same sentence the same way... So in dealing with people, you try not to fit them to your concept of what they should be" -Milton Erickson (1901-1980)
De cliënt wordt uitgenodigd om zijn eigen unieke veerkracht te ontdekken en in te zetten. Vandaar komt ook de naam Springtij. Als mensen op therapie komen, hebben ze het even erg moeilijk. Het is springtij en er is nood aan iets meer. In Springtij zit echter ook al meteen een nieuw begin. Spring is immers het Engelse woord voor lente, het seizoen waarin alles weer terug tot ontwikkeling komt. Daarnaast staat het Engelse woord Spring ook voor veer. In Springtij worden cliënten uitgenodigd om hun eigen veerkracht te ontdekken en in te zetten zodat het terug eb kan worden en ze gewapend zijn voor als er weer een stevig getijde aankomt.